WORTELKANAALBEHANDELING
WORTELKANAALBEHANDELING

Direct
inschrijven

Nieuwe patiënten zijn bij ons van harte welkom. U kunt zich direct inschrijven via het online inschrijfformulier.

Wortelkanaalbehandeling in Purmerend

Iedere tand of kies bestaat uit een kroon en 1 of meerdere wortels. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Deze komt uit in de zenuwkamer die in het kroongedeelte zit. In deze holte en kanalen zit het levende weefsel (ook wel pulpa genoemd). Onder levend weefsel verstaan we de bloedvaten en de zenuwen. Indien dit weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest is het nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Diepgaand tandbederf, een trauma, breuk, diepe restauratie,… zijn oorzaken die kunnen leiden tot een ontstoken kies. Een dergelijke ontsteking kan gepaard gaan met veel pijn maar kan ook zonder enige klacht aanwezig zijn. Soms is het voelen van pijn bij het drinken van koude dranken of eten van zoete voeding een voorteken zijn.

Indien een ontsteking niet wordt behandeld zal deze via de wortelpunt uitbreiden in de kaak en schade aanbrengen aan het kaakbot. Dit kan resulteren in een abces waarbij kauwen vaak als pijnlijk wordt ervaren. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verloren gaan dat elementen los komen te staan of zelfs uitvallen.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst uw tand of kies open gemaakt en het ontstoken weefsel verwijdert. Daarna reinigt wordt het kanaal met kleine vijltjes en een desinfecterende spoelvloeistof gereinigd. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortel kanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Dit alles verloopt meestal pijnloos onder een locale verdoving. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn.

Tijdens de behandeling zijn vaak meerdere röntgen foto’s nodig. Het is normaal dat de eerste paar dagen napijn aanwezig is. Deze kan worden bestreden met pijnstillers. Ook kan het element nog 2-3 weken gevoelig blijven. Indien pijn aanhoudt of heviger wordt is het raadzaam uw tandarts te raadplegen. Na maximaal 1 jaar zal een controle röntgen foto worden gemaakt om te controleren of de ontsteking goed is genezen. Voordat een wortelkanaalbehandeling wordt gestart zal u een Informed Consent dienen te ondertekenen. U kan deze hier terugvinden.