PROTHETIEK
PROTHETIEK

Direct
inschrijven

Nieuwe patiënten zijn bij ons van harte welkom. U kunt zich direct inschrijven via het online inschrijfformulier.

Prothese in Purmerend

Indien u een aantal of alle elementen verloren hebt kunnen deze worden vervangen door een gedeeltelijke of volledige prothese. Beide zijn uitneembare voorzieningen die gebruik maken van natuurlijke retentievormen zoals het gehemelte, tandvorm, kaakwal,…
Volledige vervanging als alle elementen verloren zijn:
Een kunststof geperste prothese is hier de meest gebruikte uitneembare voorziening. We noemen dit ook wel een kunstgebit.
Gedeeltelijke vervanging als enkele elementen verloren zijn:
Een kunsthars plaatje is eigenlijk een klein kunstgebit. Het wordt gebruikt om een aantal tanden en/of kiezen te vervangen. Net zoals bij een kunstgebit zijn de tanden en/of kiezen vastgezet op een stukje kunsthars. Met kleine haakjes wordt het plaatje vastgemaakt aan de bestaande tanden en/of kiezen. Een plaatje heeft wel flink wat nadelen: het kan het tandvlees van gezonde tanden en kiezen wegdrukken en het kan ervoor zorgen dat de kaak – net als bij het kunstgebit – gaat slinken. Daarom zal de tandarts een plaatje vaak alleen adviseren als een tijdelijke oplossing (bv vlak na trekken van tanden of kiezen)
Als het gaat om stevigheid en minder risico’s voor gezonde tanden en kiezen en de kaak, is een frameprothese een beter alternatief. Bij een frame zitten de tanden en kiezen vast op een metalen plaatje dat eveneens met haakjes wordt vastgemaakt aan bestaande tanden en/of kiezen. Metaal is sterker dan kunsthars en daarom is het frame dunner. Het is een comfortabelere oplossing en het heeft minder invloed op smaak en gevoel. Bovendien zal de kaak minder slinken dan bij een plaatje.